Mac 0.5 kg
Seminţele negre sau cenuşii de mac au valori atât nutriţionale, cât şi medicinale. Sunt sursă de fibre, ajută la reducerea nivelului colesterolului „rău“ şi au acţiune analgezică.
(105,00 MDL 500g)
Seminţele negre sau cenuşii de mac au valori atât nutriţionale, cât şi medicinale. Sunt sursă de fibre, ajută la reducerea nivelului colesterolului „rău“ şi au acţiune analgezică.
Este bine de ştiut că macul este principala sursă de opium, substanţă folosită ca somnifer, calmant, analgezic şi stupefiant. Bogate în calciu, fosfor, fier şi zinc, seminţele de mac ajută la remineralizarea oraganismului.
Doar 1 linguriţă din aceste seminţe oleaginoase înmagazinează 4% din doza zilnică recomandată de fosfor şi calciu. Când sunt combinate, aceste două substanţe ajută la construirea oaselor, iar adulţii au nevoie atât de fosfor, cât şi de calciu pentru a evita boli precum osteoporoza.
Totodată, ele sunt o sursă bună de fier, care transportă oxigenul în tot corpul şi contribuie la crearea proteinelor şi neurotransmiţătorilor, îmbunătăţind astfel sistemul imunitar. O linguriţă de seminţe de mac furnizează 4% din doza recomandată de fier pentru bărbaţi şi 3% din cea recomandată pentru femei.
În alimentatie, se pot adauga în prăjituri, cozonac, pâine și alte produse de panificație, dar și în salate. Pentru a putea fi folosite în deserturi, semințele de mac măcinate trebuie înmuiate în apă fiartă sau lapte fiert timp de 1-2 ore. Pentru a le folosi în salate, rumenește ușor semințele pentru a le intensifica savoarea și aroma.
A se păstra la loc uscat și răcoros.